Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ιμέρα Πολέμου


Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια από τότε που αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή ιστορικού μυθιστορήματος και περίπου 6 μήνες που κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο "Ιμέρα Πολέμου". Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η τεραστίων διαστάσεων μάχη μεταξύ Σικελιωτών Ελλήνων και Καρχηδονίων στη πεδιάδα της πόλης Ιμέρα στη βόρεια Σικελία το 480π.Χ.
Πολλοί άνθρωποι με έχουν ρωτήσει για ποιο λόγο επέλεξα αυτή τη συγκεκριμένη μάχη για να ασχοληθώ στο πρώτο μου βιβλίο, ποιο ήταν το στοιχείο που κέντρισε τη προσοχή μου τόσο ώστε με "ανάγκασε" να γράψω για αυτή την κάπως ξεχασμένη μάχη. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι πολύ απλή για μένα.
Βλέπω την Ελλάδα και τον Ελληνισμό ως ένα σύνολο που επεκτείνεται πολύ πιο μακρυά από τα σύνορα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ο κύριος όγκος των Ελλήνων σήμερα ζει σε τρεις διαφορετικές χώρες με τρεις διαφορετικές θρησκείες και ομιλεί τρεις διαφορετικές γλώσσες. Στην Ιωνία ζουν πολλοί Έλληνες και είναι μουσουλμάνοι και ομιλούν τη Τουρκική, στη χερσόνησο του Αίμου είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ομιλούν την Ελληνική και στη Magna Grecia είναι χριστιανοί καθολικοί και ομιλούν την ιταλική. Αυτή η ομοιομορφία των πληθυσμών αυτών είναι η πρώτη αιτία που ασχολήθηκα με τη Μάχη της Ιμέρας.
Η δεύτερη, και ίσως κυριώτερη αιτία, είναι η πεποίθηση του αρχαίου ιστορικού Διόδωρου Σικελιώτη πως η εκστρατεία αυτή των Καρχηδονίων , που έγινε ταυτόχρονα με την εκστρατεία του Ξέρξη στη μητροπολιτική Ελλάδα, έγινε κατόπιν συμμαχίας και συννενόησης Περσών-Καρχηδονίων!! Αν ισχύει ο ισχυρισμός του Διόδωρου τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας περί "Περσικών Πολέμων" και να αρχίσουμε να υιοθετούμε τη θεωρία πως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος συντελέστηκε τα έτη 480-479π.Χ.!! Μια σύγκρουση έφερε πολεμιστές από την Ινδία και την Ισπανία, την Αφρική και τη Βόρεια Γαλατία στα πεδία μάχης της Ιωνίας, της Ελλάδας και της Σικελίας. Μία τέτοια κινητοποίηση στρατευμάτων απαιτεί ολόκληρους λαούς να εργάζονται σκληρά για τον εξοπλισμό και ανεφοδιασμό για πολλά χρόνια.
Η μεθοδικότητα της διοικητικής μέριμνας τόσο των επιτιθέμενων όσο και των αμυνωμένων σε αυτή τη κολοσσιαία σύγκρουση αποτελεί στοιχείο που όσο και αν μελετηθεί δεν θα καταλάβουμε ποτέ όλο το ιστορικό πλαίσιο του Α'ΠΠ. Ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση ο "υπέρ πάντων αγών" που συναντάμε σε κάθε πτυχή του πολέμου αυτού είναι πέραν της φαντασίας ακόμα και του πιο χαρισματικου μυθοπλάστη. Το μόνο που έκανα εγώ με το "Ιμέρα Πολέμου" ήταν να προσθέσω με μεγάλο σεβασμό (και πάντα κινούμενος μέσα σε ιστορικά πλαίσια) ένα μικρό λιθαράκι στην εξερεύνηση των αθέατων σημείων της πιο κρίσιμης αναμέτρησης στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Αν έρθει στα χέρια σας το βιβλίο (εκδόσεις Degiorgio) ρίξτε το μια ματιά. Οι παρατηρήσεις σας είναι καλοδεχούμενες και απαραίτητες για να γίνομαι όλο και καλύτερος!

3 σχόλια:

  1. Ενδιαφερον το βιβλιο Νικο δεν το τελειωσα ακομα αλλα μεχρι τωρα ειναι πολυ καλο, περημενουμε και το επομενο.Γιωργος Γκαγκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα φροντισω να το παρω μολις γυρισω στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις παρήγγειλα το βιβλίο σας διότι θεώρησα εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι εξίσου καλό με την παρουσίαση. Συγχαρητήρια προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή